top of page

Tri značajne ličnosti – gospodin „Kvadratić“ i njegovi saradnici

Updated: Apr 22

Jozef Hofman (1870 – 1956) bio je arhitekta i dizajner. Studirao je arhitekturu na Akademiji lepih umetnosti u Beču kod profesora Ota Vagnera, koji je takođe bio čuveni arhitekta. Bio je jedan od osnivača secesije, pre nego što se odvojio i osnovao Viner Verkštate, kojom je rukovodio do 1931. godine. Pored toga, skoro četiri decenje je bio profesor u Školi primenjenih umetnosti u Beču, i tokom svoje predavačke karijere je značajno uticao na svoje studente među kojima je bio i Frenk Lojd Rajt. Jozef Hofman, posebno tokom prve faze dizajna za Viner Verkštate pridržavao se pravih linija, ravnih površina i upotrebe kocke i kvadrata kao glavnih elemenata na svojim predmetima. Upravo zbog toga on je dobio nadimak „Kvadratić“. Najviše je koristio belu i crnu boju i raspored kvadratića u obliku šahovskih polja. Ustupak floralnoj dekoraciji će učiniti kada je u pitanju dizajn predmeta od stakla i keramike, ali i tada cvetni motivi prolaze kroz neizbežnu geometrijaku stilizaciju.



Hofmanov bliski saradnik i jedan od osnivača Viner Verkštatea bio je i Kolman Mozer (1868 – 1918), slikar, grafičar i dizajner, koji je pohađao Akademiju lepih umetnosti u Beču i potom bečku Školu primenjenih umetnosti. I on je bio profesor u Školi primenjenih umetnosti, a u Viner Verkštateu je ostao do 1906. godine kada je napustio ovu umetničku grupu i posvetio se samo slikarstvu. Bio je veoma svestrani umetnik, aktivan u različitim oblastima primenjene umetnosti. Dizajnirao je nameštaj, nakit, predmete od metala i stakla, korice za knjige, plakate, igračke, scenografiju, a poznate su i njegove poštanske marke u stilu secesije. Tokom perioda kada je bio angažovan u Viner Verkštatu, razvio je do maksimuma svoj geometrijski stil, a njegov pristup dizajnu se poklapao sa Hofmanovim stavovima, tako da je ponekad teško ustanoviti da li je određen predmet izrađen po Mozerovom dizajnu ili dizajnu njegovog kolege.



Još jedan od značajnih pripadnika Viner Verkštatea bio je arhitekta i dizajner Oto Prutšer (1880 – 1949), koji je studirao u Školi primenjenih umetnosti u Beču, gde mu je profesor bio Hofman. Kasnije je bio predavač na Institutu za grafičke umetnosti, kao i u Školi primenjenih umetnosti. Sarađivao je sa mnogobrojnim bečkim proizvođačima keramike, porcelana i stakla. Pored toga bavio se dizajnom nakita, predmeta od srebra, tkanina i enterijera.

bottom of page